Wednesday, May 13, 2009

Wat is espresso?


Inleiding
Espresso is een warme drank die tot stand komt door heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen aangedrukte koffie te persen.


Wat is espresso
De betekenis van het woord espresso in het italiaans is "uitgedrukt" wat een zeer letterlijke beschrijving is voor het bereidingsproces van espresso. Espresso heeft betrekking op een speciale manier van koffiezetten, niet op de manier van branden of de oorsprong van de bonen. Een speciaal espresso apparaat wordt gebruikt om warm water door aangedrukt koffie te drukken. De gemiddelde doorloop tijd voor het zetten van een goede kop espresso is ongeveer 20 seconden.

Het procedé luistert nauw; de koffie moet van hoge kwaliteit zijn, de maling moet perfect en op de machine afgestemd zijn en de machine moet aan nogal wat eisen voldoen. Pas als al deze zaken in orde zijn krijgt u de zachte smaak van espressokoffie en de beroemde crèmelaag (crema).

In Nederland wordt koffie graag gedronken, omdat het gezellig is en omdat het een opkikkertje geeft. De populariteit van espresso, maar ook cappuccino, koffie verkeerd en caffe latte, is de laatste jaren erg toegenomen. Mede door de opkomst van Barista's, koffie professionals en koffiebars lijkt hier voorlopig nog geen einde aan te komen.

Espresso dient een zachte, volle en complexe smaak te hebben die nog geruime tijd in de mond achterblijft. Een soort bonbon van koffie die je weer even opfrist.

Zie deze trainingsvideo voor het maken van een "perfecte" espresso

Links
*Wat is espresso?
*Wat is cappucino?
*Wat is Latte Art?
*Wat is een Barista?


Leerwiki links
*Wat is Espresso?
*Wat is Cappuccino?
*Wat is een Barista?
*Wat is een Latte Art?

2 comments:

 1. wat is een moka dan?
  want ik heb ooit respons gehad in een restaraunt. meneer vroeg een mokatje, en ik zei, dat hebben we niet, en toen zei hij, een espresso..
  ik zei dat hebben we wel. toen werd de klant nerveuzer/viezer en zei, dat is toch hetzelfde?

  ReplyDelete
 2. I think that is right bout that. Nice info and thanks. Need to get in google feed.

  generic cialis

  ReplyDelete