Thursday, May 14, 2009

Wat is Latte Art?


Inleiding
Latte art is de kunst van het schenken van melk in een cappuccino.


Wat is Latte Art
Latte art is de kunst, uitgeoefend door barista's, van het schenken van melk in een cappuccino.
Door het opschuimen van de melk via de microfoam techniek, krijg je een schenkbare lobbig melkschuim. Door het schenken van de melk kan je verschillende figuren verkrijgen zoals een rosetta, hartje of appel. Je kunt als het ware je espressobasis zien als een tekenblad en de geschuimde melk als je pen. Door middel van het schenken van de melk door de espresso basis en door het bewegen van de melkkan is het mogelijk om een figuur te schenken. Een Latte Art is dus theoretisch niets meer dan een polsbeweging. Maar het is tevens een manier voor de gastheren en -dames om de gasten te laten zien dat je tot meer in staat bent dan uitserveren. Deze techniek vereist wel training en vaardigheid van de barista die door ervaring te krijgen is.

Hiernaast is er ook nog het onderdeel etching, wat inhoud dat je in de cappuccino tekent. Wat je doet is het contrast opzoeken van melk naar espresso crèma en andersom. Zo is het oneindig om je figuren uit te breiden.

Hoe maak ik Latte Art?
U begint met het bereiden van een goede espresso. (zonder perfecte espresso geen perfecte Latte art. U kunt namelijk niet met de melk tekenen zonder de cremelaag van de espresso). Vervolgens schuimt u de melk op volgens de juiste cappuccino techniek. Als u dit goed heeft gedaan is er een mooie 'micro-foam' ontstaan. Met de juiste schenktechniek maakt u nu Latte Art.

Links
Trainingsvideo's (youtube)
*Trainingsvideo 1
*Trainingsvideo 2
*Trainingsvideo 3

Latte Art
*http://www.latteart.nl/
*http://www.dutchcoffeepromotion.nl/

Leerwiki links
*Wat is Espresso?
*Wat is Cappuccino?
*Wat is een Barista?
*Wat is een Latte Art?

2 comments:

  1. Nice article!

    See our forum at http://www.effectiverestaurantpromotion.com/

    for a discussion about restaurant advertisement and promotion

    ReplyDelete
  2. Leuk artikel, ik ben eerder zelf wel eens aan de gang gegaan met de zogenaamde 'latte-art' en moet zeggen dat dat best tegenvalt. Een iets makkelijkere manier is dan een vormpje te gebruiken en cacao. Maar ben wel helemaal mee eens dat echte latte art er heel professioneel en kundig uitziet!

    ReplyDelete